Pendelöinti kannattaa – miksi taittaa työmatkat junalla?
Kuuluuko pendelöinti sinun arkeesi? Oli sinulla sitten lyhyt tai pitkä työmatka, aamun aloitus junamatkalla voi olla rentouttava vaihtoehto liikenneruuhkissa autossa istumiselle. Juna tarjoaa omaa aikaa, rauhallisen startin päivään ja huolettoman tavan matkata kohti työpaikan vilinää. Hyppää siis junaan: siitä kiittää sekä luonto että kukkaro!
Mikä pendelöinti?
Pendelöinti, eli sukkulointi tarkoittaa matkustamista työpaikalle toiselta paikkakunnalta. Pendelöintiä on yhtä lailla jokapäiväinen työmatkan taittaminen Kuopiosta Jyväskylään, kuin etätyöläisen matkustus pari kertaa viikossa kotoa Vantaalta toimistolle Helsinkiin. Ja junallahan matka taittuu rattoisasti, kilometrien määrästä riippumatta!
Juna ruokkii luovuutta
Juna on maisemakonttori vailla vertaa. Vaihtuvat maisemat ja laulavat kiskot ruokkivat luovuutta. Pieni heijaava liike ja junan tärinä rentouttavat ja saavat ajatukset kulkemaan. Erityisesti ajatustyötä ja luovaa työtä tekeville pitkä työmatka junalla on mainio aika pistää etätoimisto pystyyn. Tiesitkö, että useat Jarlan sarjakuvat ovat syntyneet junamatkan aikana, ja että J.K. Rowling sai idean Harry Potteriin niin ikään junassa? Myös Apulanta tekee sanoituksiaan junassa.
Palvelut lisäävät matkustusmukavuutta
Junassa kaikki palvelut ovat lähelläsi, eikä matkaan tarvitse tehdä mutkaa, jos nälkä tai vessahätä yllättää. Matkamukavuutta lisää ilmainen nettiyhteys ja mahdollisuus ladata puhelinta tai tietokonetta matkan aikana. Lisäpalveluilla voit tehdä matkasta itsesi näköisen. Esimerkiksi tilavampi ja rauhallisempi Ekstra-luokka sopii erityisen hyvin matkan aikaiseen työskentelyyn tai opiskeluun. Kokeile myös ravintolavaunun yläkerran viihtyisiä istumapaikkoja! Lue lisää junan palveluista.
Helppo valinta sinulle, parempi ympäristölle
Huoli yhteisestä ympäristöstä saa meidät monet miettimään uudelleen arjen valintoja. Vaihtamalla junaan teet helpon ja mukavan ilmastoteon. Käy tutustumassa laskuriin ja laske, kuinka paljon sinä säästäisit ympäristöä taittamalla matkasi raiteita pitkin.
Verovähennykset ja työmatkaetu kannustavat sukkulointiin junalla
Kodin ja työpaikan välisistä matkoista saa verovähennyksiä halvimman matkustusmuodon mukaan. Halvin matkustusmuoto on usein julkinen liikenne, ja siellä halvimmat lipputyypit ovat usein kausi- ja sarjalippujen tapaiset vaihtoehdot. Vähennys tehdään aina halvimman matkustusmuodon mukaan, vaikka olisitkin matkustanut jollakin toisella tavalla. Vain tietyissä olosuhteissa matkakulut voi vähentää oman auton mukaan.
Jos olet työskennellyt kalenterivuoden verran, voit vähentää matkakuluja 11 kalenterikuukaudelta, sillä loma-ajalta ei voi tehdä vähennyksiä. Matkakuluista vähennetään ensin omavastuu, jonka jälkeen matkakuluja saa vähentää maksimivähennykseen saakka, joka on 7000 euroa vuonna 2024. Lue lisää matkakulujen vähentämisestä Verohallinnon sivuilta, Avataan uudessa välilehdessä.
Vai onko sinulla työnantajaltasi saatu työmatkaetu? Hyödynnä se junamatkailuun! Lue täältä, kuinka hyödynnät työmatkaetua junalippuihin. , Avataan uudessa välilehdessä
Junassa pitkä työmatka kannattaa käyttää hyödyksi
Oma aika on arvokasta. Miksi et siis käyttäisi työmatkaan kuluvaa aikaa hyödyksi? Junassa voit päättää, aloitatko päiväsi rentoutuen, vai starttaatko työpäivän jo matkalla. Junassa on helppoa vastailla rauhassa sähköposteihin, tai aloittaa jo päivän to do -listaa. Lue täältä lisää työskentelystä junassa., Avataan uudessa välilehdessä
Vai haluaisitko mieluummin kevyemmän aloituksen työpäivälle? Junassa voit rauhallisin mielin uppoutua vaikkapa hyvän kirjan tai neulontatyön pariin. Jos haluat käyttää matka-ajan palautumiseen, niin lue myös palautumisvinkkimme, joilla maksimoit rentoutumisen matkan aikana.
Mikäli et ole aamuvirkku tai aamupala ei maistu kotona, voit nauttia aamiaista ravintolavaunussa, Avataan uudessa välilehdessä, tai tilata sen suoraan paikallesi. Työpäivän jälkeen voit piipahtaa ravintolavaunuun vaikka after workien merkeissä.
Junalla pendelöinti sujuvoittaa arkea: tiesitkö näitä?
- Pendelöinti, eli työssäkäynti oman kotipaikkakunnan ulkopuolella on Suomessa melko yleistä: jopa kolmannes suomalaisista matkustaa kotikuntansa ulkopuolella töihin.
- Pendelöinti on vilkasta etenkin Helsinkiin ja suurille kaupunkiseuduille, sekä niistä pois. Jopa 40% Helsingissä työssäkäyvistä pendelöi kaupunkiin sen ulkopuolelta ja joka viides helsinkiläinen työskentelee kaupungin ulkopuolella. Myös Tampereen, Turun ja Kanta-Hämeen seuduilla pendelöidään paljon.
- Pitkä työmatka voi käydä pidemmän päälle kuormittavaksi. Tämän vuoksi junalla työmatkojen matkustaminen voi olla suuri arjen helpottaja. Junalla pendelöijien määrä kasvattaa suosiotaan koko ajan enemmän, eikä syyttä.
Vaihtaisitko siis junaan? Tutustu näihin:
Lisää luettavaa
Hiihtäjien talvihipat – 5 vinkkiä hyvistä hiihtokohteista
Mistä löytää Etelä-, Itä- ja Keski-Suomen parhaat baanat? Kokosimme tähän juttuun hiihtokohteita Salpausselästä Savoon. Mikä parasta, voit jättää välistä parkkipaikan viidakon lait, sillä pääset näihin kohteisiin junalla!
Talven aktiiviloma Lapissa
Kiehtooko hiljaisuus, raikas ilma ja luonnossa vaeltaminen talvisessa Lapissa? Lapin lumon voi kokea myös pieninä pyrähdyksinä ja päiväpatikoinnit ja -hiihdot onnistuvat varmasti ilman aiempaa kokemusta.
Retkeilijän unelmareitti
Suomi on retkeilijän loputon aarreaitta, jonka mahdollisuudet yllättävät kokeneemmankin seikkailijan. Kokosimme yhdessä Metsähallituksen kanssa upeimmat luontokohteet, joihin pääsee kätevästi raiteita pitkin. Pakkaa siis rinkkasi ja hyppää junan kyytiin!