
Yhteisellä urheilumatkalla
Millaista on junailla 136 cheerleaderin voimin kisamatkalle Helsingistä Ouluun? Golden Spirit -cheerleadingseuran jäsenet tietävät, että onnistuneeseen ryhmämatkaan tarvitaan hyvää suunnittelua, sopeutumiskykyä ja ripaus reippautta. Haastattelimme seurakoordinaattori Mariaa sekä Gaias-joukkueen valmentajaa Roosaa reissun suunnittelusta ja toteutuksesta.
Matkan suunnittelu
Ryhmämatkan suunnittelu alkaa helposti tarjouspyynnöllä verkkosivuillamme. Tarjouspyyntö ei sido mihinkään, ja varauksen ennakkomaksu erääntyy vasta 8 viikkoa ennen matkaa. Ryhmävaraukseen voi tehdä muutoksia aina kolme viikkoa ennen matkaa erääntyvän loppumaksun maksamiseen asti. Ryhmämyynnin asiantuntija on apuna koko prosessin ajan.
– Matkan varaaminen oli sujuvaa ja yhteistyö VR:n kanssa toimi hyvin. Ryhmäkokomme oli suuri, joten oli mahtavaa, että saimme seurallemme oman vaunun. Näin urheilijat pääsivät olemaan keskenään ja virittäytymään kisatunnelmaan omassa kuplassa muita matkustajia häiritsemättä, kertoo Golden Spiritin seurakoordinaattori Maria.
Golden Spirit tekee pidemmän kisamatkan vuosittain. Junamatkustaminen on hyvä vaihtoehto erityisesti pitkillä matkoilla, sillä junassa pääsee liikkumaan vapaammin, kuin esimerkiksi bussissa tai lentokoneessa.
– Harrastajien pitää seuraavana päivänä olla levänneitä ja suorituskykyisiä, ja siitä syystä juna on pitkillä matkoilla hyvä vaihtoehto meille, koska siellä ei tarvitse istua paikoillaan. Lisäksi juna kulkee koko ajan, kun taas bussi pitää taukoja eikä siellä saa kävellä. En näe pitkille matkoille muita vaihtoehtoja, Maria jatkaa.
Ryhmämatkan suunnittelussa on tärkeää huomioida myös ruokailut. Tarjoamme ryhmille monipuolisia ruokapaketteja, jotka voi tilata viimeistään kaksi viikkoa ennen matkan alkua.
– Vaihtoehdot ovat melko hyviä ja saimme näppärästi tietoomme tuoteselosteet allergeeneistä. Keräsimme allergiatiedot vanhemmilta ja teimme tilauksen sen perusteella. On hyvä, että ruokatilaukset ovat mahdollisia, sillä junassa ruokailu ei hidasta matkan kulkua, Maria kertoo.
Junassa matka-ajan voi hyödyntää
Ryhmämatkan tekeminen isollakin porukalla on helppoa ja jouhevaa, kun suunnittelu on tehty hyvin. Gaias-joukkueen valmentaja Roosa korostaa valmentajan järjestelmällisyyttä, joustavuutta ja matkan eri vaiheiden miettimistä etukäteen, jotta ryhmämatka sujuu mutkitta. Junamatkan suhteen onkin hyvä miettiä, missä joukkue istuu ja mitä junassa tehdään.
– Matka sujui ongelmitta, ja VR vastasi tarpeisiimme mainiosti. Olimme järjestäneet aktiviteetteja junaan, joten aika kului nopeasti, vaikka matka-aika olikin viisi tuntia. Ehdimme tehdä koko joukkueelle kisakampaukset junamatkan aikana ja lisäksi meillä oli askartelupiste junassa Cheerleading-rekvisiittaa varten. Junassa voi liikkua vapaasti ja jutella joukkuekavereiden kanssa, mikä teki matkasta viihtyisän, Roosa kertoo.
Matkalla voi tulla yllätyksiä, mutta niistä selviää oikealla asenteella. Yhden joukkueen ruoat jäivät hetkeksi junan tavarahissiin, mutta tämäkin tilanne selvisi nopeasti henkilökunnan avustuksella.
– Olemme tottuneet matkustamaan joukkueena ja ymmärrämme sen, että meitä on paljon ja matkanteko vaatii siksi joustavuutta. Aina tapahtuu jotain, kun on näin iso porukka liikkeellä, niin oikealla asenteella pääsee pitkälle. Koska ryhmässä oli 10–14-vuotiaita urheilijoita, oli hyvä miettiä etukäteen tekemistä junaan, Roosa pohtii.
Juna ryhmämatkan kulkuvälineenä
Ryhmämatkan kulkuvälineen valintaan vaikuttavat monet tekijät. Lopuksi Roosa kommentoi vielä junamatkustamisen sopivuutta ryhmämatkalle.
– Olen matkustanut Ouluun kisoihin sekä lentäen, bussilla, että junalla ja mielestäni juna on ollut näistä paras vaihtoehto. Bussissa tulee istua turvavyöt kiinni, jolloin emme pysty tekemään kisakampauksia tai askartelemaan, Roosa kertoo.
Junamatkustuksen yksi etu on se, että junalla pääsee keskustasta keskustaan. Lisäksi siirtymisiin menee vähemmän aikaa.
– Lentämiseen menee yllättävän kauan aikaa siirtymisineen ja turvatarkastuksineen, eikä lennon aikana ehdi nauttia yhteisestä ajasta. Junassa voimme hyödyntää matka-ajan, koska paikkojen vaihtaminen mahdollistaa askartelun sekä kisakampausten tekemisen, ja mikä parasta, junassa voimme viettää laatuaikaa joukkueen kanssa, Roosa iloitsee.
Ryhmämatkalle voi varata oman vaunun tai jopa koko junan. Suosittelemme tekemään varauksen aina hyvissä ajoin, jotta voimme taata ryhmällenne vierekkäiset paikat.
– Myyntipalvelusta saa paljon apua, kun rohkeasti kysyy. VR kuunteli lajiliittomme ja seuramme toiveet myös kesän Cheerleadingin SM-kilpailuihin liittyen, ja saimme oman paluujunan joukkueillemme. Näin pääsemme kaikki Vaasasta kotiin, huikkaa Maria.
Juna on mukava, tehokas ja joustava tapa matkustaa isolla ryhmällä. Suunnitellaan yhdessä sujuva ryhmämatka ryhmäsi tarpeisiin.
Lisää luettavaa

Top 7 lomakohteet lapsiperheille Suomessa
Matkailu kotimaassa perheen kesken voi olla helppoa ja edullista. Suomessa riittää lapsiystävällisiä lomakohteita, joihin pääsee kätevästi junalla. Unohtumattomat lomamuistot eivät vaadi suurta budjettia, sillä alle 4-vuotiaat matkustavat junassa ilmaiseksi ja alle 18-vuotiaat saavat 40 % alennuksen. Myös yöjunista löytyy perheille edullisia vaihtoehtoja. Listasimme alle parhaat lomakohteet lapsiperheille Suomessa. Jatka siis lukemista, mikäli suunnittelet lähtöä lomalle lasten kanssa!

Junamatkustaminen mukautuu jokaiseen tarpeeseen
Millainen matkustaja, sellainen juna. Kaipasitpa matkaltasi sitten rauhallisuutta ja yksityisyyttä, nautiskelua hyvässä seurassa tai vaikkapa erityisen mukavia istuimia, löydät ne junasta.

Porukalla pikkujoulumatkalle
Suunnitteletko työporukan pikkujouluja? Kun tiimin pikkujoulureissu suuntautuu toiseen kaupunkiin, miksi ette taittaisi matkaa junaillen?