Köp en biljett

Tips från en meteorolog för att se norrsken

Många åker till Lappland bara för norrskenet. Meteorologen Markus Mäntykannas gav oss tips på hur man ska ordna sin resa om man vill se norrsken.

Hösten och senvintern är de bästa årstiderna för norrsken

Norrsken uppstår året runt, men det kan endast ses från jordens yta när himlen är tillräckligt mörk och molnfri. Därför är norrskenet främst synligt från september till april.

Sannolikheten för norrsken är som störst omkring höst- och vårdagjämningen. Då är jorden i en position där solen skiner rakt mot ekvatorn och magnetfältet har sådan form att det riktar partiklarna som lämnar solen mot de norra och södra polartrakterna. Omkring vintersolståndet förändras jordens magnetfält på ett sätt som minskar sannolikheten för att se norrsken.

Hösten och senvintern är alltså de bästa tiderna att se norrsken

– Vårvintern är också en bra tid att resa till Lappland med tanke på norrsken, för i februari och mars är molnigheten mindre än i början av vintern, säger Markus. Markus säger också att det är värt att undvika fullmånen om man vill se norrskenet. – Det kommer förvånansvärt mycket ljus från månen, vilket kan göra det svårt att se norrskenet, säger han.

Utöver en optimal tidpunkt, mörker och molnfri himmel behövs ett nordligt läge.

Meteorologi Markus Mäntykannas

Var syns norrsken bäst?

Norrsken är särskilt synligt i Lappland eftersom det ligger nära polarområdet. Det sker hela tiden eruptioner i solen, och då sänds partiklar mot jorden med solvinden. När partiklarna kolliderar med atmosfären bildas norrsken. Magnetfältet är format så att partiklarna rör sig mot polarområdet.

Sannolikheten för norrsken är störst kring den 70 breddgraden, från Kilpisjärvi och Utsjoki till norra Norge. Statistiskt sett syns norrsken i Kilpisjärvi på upp till tre nätter av fyra, och på Kolari-Sodankylä-axeln syns norrsken varannan natt. Det krävs emellertid en molnfri himmel för att norrskenet ska vara synligt.

– Även om väderleksprognosen visar mulet ska man inte kasta yxan i sjön. I verkligheten är det sällan så att det inte finns någon klar himmel, säger Markus.

Det är en bra idé att följa molnprognoserna. Satellitbilder och radarbilder visar hur molnen rör sig. Ofta påverkar fjällen molnens rörelser. Även i molnigt väder är det värt att försöka fånga norrskenet med en systemkamera och en lång exponeringstid. Kameran samlar in mer ljus än vad blotta ögat kan upptäcka.

Norrskensprognoser kan också följas, till exempel på Meteorologiska institutets rymdvädersida eller i appen My Aurora Borealis. Norrskensprognoserna baserar sig på mätningar av solar aktivitet och kan användas för att förutsäga sannolikheten för norrsken.

– Norrskensprognoserna ger en fingervisning. Man bör ändå inte lita på dem på ett naivt sätt. Även om prognosen säger att sannolikheten är låg kan norrskenet vara synligt på himlen.

Om du reser med egen bil eller använder till exempel hyrbil, kan du försöka leta efter ett ställe utan moln. Annars också är det en bra idé att ta sig bort från all ljusförorening till en så mörk plats som möjligt, säger Markus.

Platsen har stor inverkan på sannolikheten för att se norrsken. I Helsingfors till exempel är sannolikheten att se norrsken bara en natt i månaden, så sannolikheten att se norrsken minskar kraftigt när man kommer söderut.

Kuva: Matila Röhr Productions (Marko Junttila)

Norrskenet har en tydlig dygnsrytm

Norrskenet följer en tydlig dygnsrytm. Vid midnatt är sannolikheten att se dem som störst, men det är värt att kolla efter norrsken från sex på kvällen fram till tidigt på morgonen, säger Markus.

– Det krävs tålamod för att se norrsken. När de sedan dyker upp på himlen, kröner det hela förväntan.

Man bör också vara varmt förberedd för en norrskensutflykt. När man väntar på norrsken blir det kallt oväntat snabbt.

– Bra handskar och yllestrumpor är viktiga.

Nattåg till norrskenet

Det är enkelt och bekvämt att ta nattåget när man vill se norrsken, säger Markus. Under sina resor till Lappland gynnar han nattåget på grund av enkelheten, men också på grund av miljövänligheten. – Idag tänker jag mer och mer på vad som är det mest förnuftiga sättet för oss att resa ur miljösynpunkt. I Finland är tåget ett jäkligt bra alternativ. När man ska till Lappland är det det bästa alternativet. Tåget är ett helt kolneutralt sätt att resa som inte skadar naturen. – Långsamt resande och att se hur naturen förändras längs vägen är väldigt fängslande och spännande.

Nu är en bra tid att planera din resa: Livliga norrskensår på kommande

De senaste åren har varit ganska lugna när det gäller norrsken, men situationen håller på att förändras. Solens aktivitet varierar över en period på drygt 10 år, vilket kan ses i antalet solfläckar. Sannolikheten och omfattningen av förekomsten av norrsken påverkas av antalet solfläckar.

I allmänhet inträffar de sämsta norrskensåren efter perioden med minimalt antal solfläckar (föregående minimi inträffade i december 2019). Nästa solfläcksmaximum inträffar mellan 2023 och 2026, så antalet norrskenstillfällen kommer gradvis att öka. Allteftersom 2020-talet framskrider kommer sannolikheten för norrsken att öka i olika delar av Finland, och det kommer att vara möjligt att se riktigt fina ljusspel.

– Så nu ska man ställa in kameran och börja planera sin resa norrut – de bästa tiderna närmar sig, säger Markus.

Res med nattåg till Lappland

Tilläggstjänster

Mer att läsa

På resa i Finland

Aktiv vintersemester i Lappland

Längtar du efter tystnad, frisk luft och vandringar i naturen i ett vintrigt Lappland? Lapplands tjusning kan även upplevas i små doser, och korta vandringar och skidturer går bra även utan tidigare erfarenhet.

På resa i Finland

Topp 11 – de bästa tipsen för nattåget

Här är några beprövade praktiska tips för nattågsresandet för att din resa på nattliga spår skulle löpa smidigt.

På resa i Finland

En drömrutt för vandrare

Finland en outsinlig skattkammare för vandrare och kan överraska även erfarna äventyrare. Tillsammans med Forststyrelsen sammanställde vi en lista över de mest imponerande naturområdena som är lätta att nå med tåg. Packa alltså din ryggsäck och hoppa på tåget!